Interview tips en trucs

Tips en trucs voor een succesvol interview


Stap 1

 • Onderzoek het bedrijf

Zoek zoveel mogelijk informatie als je kan over het bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld Google voor het vinden van het laatste bedrijfsnieuws, jaarverslagen en bezoek ook zeker de eigen website van de organisatie. Dit toont vindingrijkheid evenals enthousiasme en oprechte belangstelling. En wanneer het een spannende wedstrijd gaat worden tussen jou en een andere kandidaat, kan juist dit onderzoek het verschil maken.

 • Begrijp je cv

Ken jezelf, je sterke en zwakke punten en je eigen prestaties. Je moet proberen in te schatten wat voor vragen er tijdens het interview kunnen komen. Ook kan je alvast goede voorbeelden bedenken waarin je goede en sterke eigenschappen naar voren komen. Dit zijn precies de vragen bij competentiegerichte interviews (meestal onder leiding van de afdeling Human Resources ). 

 • De eerste indruk telt

Je moet altijd professioneel gekleed zijn voor een interview dus draag een pak, overhemd, stropdas en gepoetste schoenen. Dit is je eerste kans om de klant te imponeren (ongeacht hoe informeel je denkt dat het interview gaat worden). In voorbereiding op het interview selecteer je je outfit en controleer je het op vlekken en kreukels. Evenveel aandacht moet worden besteed aan persoonlijke hygiëne. Voorkom ook een sterk ruikend parfum of het eten en drinken van sterk geurende waren voor een interview.

 • Vroeg aankomen

Plan de route van tevoren zodat je voldoende tijd hebt om naar het interview te reizen. Zorg dat je plan is gebaseerd op het worstcasescenario (files , geen parkeerplek enz. enz.). Doel is om minstens 15-20 minuten te vroeg aanwezig te zijn. Mocht je in een extreem geval toch te laat komen, neem dan direct contact op met Career Result, zodat wij de klant op de hoogte kunnen stellen. Op tijd aanwezig zijn wil niet zeggen dat je dan ook direct je gaat aanmelden bij degene met wie je het gesprek hebt, want een drukke interviewer zal het niet waarderen om al een half uur vóór een geplande gesprek al gestoord te worden.

Stap 2

 • Glimlach en geef een stevige handdruk

Ook al is er een goede match in bedrijfscultuur en technische fit, het is altijd goed om jezelf neer te zetten als iemand die een echte aanwinst is om mee te werken. Geef altijd een stevige handdruk wanneer je interviewers ontmoet. Zorg ook dat bijvoorbeeld je bij de receptie medewerker een goede indruk achter laat, want wie weet mag deze persoon ook zijn/haar mening geven. Als een interviewer onzeker over jou is kunnen zij wellicht andere mensen polsen die je in gang hebben gezien of kort ontmoet. Het is misschien niet eerlijk, maar het is gebruikelijk.

 • Wees respectvol

Het is belangrijk om met iedereen met het grootste respect om te gaan tijdens het hele interview. Of het nu gaat om een junior medewerker of de CTO. Iedereen die je ontmoet kan/zal deel uitmaken van het besluitvormingsproces zijn.

 • Niet afdwalen

De meest effectieve interviews zijn die waar een interactieve tweeweg gesprek heerst. Zorg ervoor dat je de vraag kort en direct beantwoord zonder enige omzwervingen. Elk antwoord dient niet langer dan 1-2 minuten te zijn.

 • Toon Enthousiasme

Eerste indrukken zijn erg belangrijk. Een stevige handdruk, een glimlach en veel oogcontact zijn van essentieel belang om het vertrouwen te tonen. Alle interviewers zijn verschillend: uw aanpak moet aangepast worden aan de persoonlijkheid van de interviewer. Spreek duidelijk en met een zelfverzekerde stem, ook al ben je heel nerveus.

 • Ben voorbereid

Zorg dat je een kleine map met extra exemplaren van je cv en wat papier om aantekeningen bij je hebt. Kopieën van certificaten en referenties zijn niet direct nodig, want deze kan je altijd op een later tijdstip opsturen. Je moet ook vragen voorbereiden die je aan het eind van het interview kan stellen. Geen vragen stellen aan het eind van het interview kan ongeïnteresseerd overkomen.

 • Communiceer bondig en luister aandachtig

Doordachte en bondig communicatie is de sleutel tot een succesvol interview. Luister heel goed naar de interviewer en onderbreek niet want dit kan zeer frustrerend zijn. Maak ook gebruik van positieve lichaamstaal. Lichaamstaal speelt een belangrijke rol tijdens het interview. Ben je ervan bewust dat gekruiste armen en benen kan worden geïnterpreteerd als defensieve houding. Probeer niet te friemelen en maak geen tikkende geluiden want dit kan de interviewer afleiden.

Luisteren wordt vaak vergeten door kandidaten die teveel bezig zijn zichzelf te verkopen en alsmaar praten over hun ervaringen. Zorg ervoor dat je goed luistert naar de vragen die worden gesteld. Nooit onderbreken of door het gesprek heen praten.

Stap 3

 • Voorbeelden

Er is niets krachtiger dan een voorbereid antwoord te hebben op een vraag en hier ook voorbeelden bij te geven. Zorg dat jouw antwoord en voorbeelden goed weergeven wat je capaciteiten of kenmerken zijn. Daarom, als onderdeel van je voorbereiding, is het belangrijk om een aantal van de waarschijnlijke vragen te proberen voor te stellen en alvast een reacties te verzinnen met sterke voorbeelden.

 • Beantwoord de gestelde vraag

Blijf relevant en ga niet gehaast antwoorden. Kandidaten maken vaak de fout door het niet daadwerkelijk beantwoorden van de vraag. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er wordt gevraagd, vooral als je niet wordt geïnterviewd in je moedertaal. Vraag om herhaling of om verduidelijking van de vraag als je de vraag niet helemaal goed hebt begrepen. Probeer te vage verhalen over je achtergrond te vermijden, maar geef wel voorbeelden van je successen. Antwoord eerlijk en probeer positief te blijven. Als je een negatief antwoord moet geven, probeer dan te volgen met een positieve verklaring.

 • Als je geïnteresseerd bent in de baan, zeg het!

Te veel kandidaten vergeten om de werkgever aan het einde van een gesprek te laten weten dat ze zeer geïnteresseerd zijn. Als je enthousiast bent over de functie is het cruciaal om dit te uiten. Wees niet bang om te vragen wat de volgende stap zou zijn en of ze geïnformeerd willen worden als u een ander aanbod in de tussentijd (dit kan ook het proces versnellen) ontvangt.

 • Ben altijd eerlijk en overdrijf niet, want uiteindelijk komt dit uit

We hebben al het belang van voorbereiding en onderzoek voor het interview gegeven. Dit zal inhouden dat er weinig verassingen tijdens het gesprek zullen komen. Echter, als je een moeilijke vraag krijgt en je geen antwoord hebt, vertel dit eerlijk en zeg dat je het niet weet. Het interview is bedoeld om je te leren kennen en te verkennen waar je toegevoegde waarde ligt.

 • Bereid vragen voor

Het stellen van een paar vragen tijdens of aan het einde van een gesprek kan een heel positief teken voor de interviewer zijn. Zorg ervoor dat de vragen goed doordacht en relevant zijn.

Recruitment Experts

Neem contact op als je hulp nodig hebt met recruitment of advies wil.
Wij bellen je om te helpen je recruitment doelen te halen.
Interim Search, Executive Search, Dedicated Search, Basic Search, Outplacement en Jobcoaching in de functies:

  • (Data) Analytics
  • Engineering
  • Marketing
  • Sales
  • ICT
 • Contact