Waar is het talent?

Mike van der Burgt 27-1-2018 16:55
Categorieën: Verbeter je Recruitment

Waar is het talent?

Precies ja, waar is het talent? Of eigenlijk is de betere vraag: Waar is hij/zij een talent? Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en nagenoeg iedereen heeft de potentie een waar talent te zijn.
Het is echter zo, dat talent alleen talent is op de juiste plaats. Het kan goed zijn dat je een van de best presterende softwarebeheerders hebt gekaapt van de concurrent, maar dat hij/zij totaal niet uit de voeten kan binnen jouw organisatie. Het belangrijkste bij het spotten van talent is niet zozeer wie het beste is, maar wie HIER het beste zou kunnen zijn.

blog_image:article_career_1482854861586291cd90d75.png:end_blog_image

Je kunt bijvoorbeeld van mening zijn dat dictatorische leiders ondergeschikt zijn aan democratische leiders. Dan nog is het zo dat een dictatorische leider sneller betere prestaties teweeg zal brengen op een chaotische werkvloer dan een democratische. WAT en WIE heeft je bedrijf nodig? Heb je een team met mensen die allemaal bang zijn iets negatiefs te zeggen over elkaar, dan is een bad cop wie je zoekt. Zoek je juist iemand die wat minder expressief is met zijn of haar meningen, of in het algemeen een positiever persoon dan heb je een good cop nodig.

Elke persoonlijkheidstrek of kwaliteit bestaat in een spectrum. Je kunt variëren of je iets veel of weinig hebt en vaak is gemiddeld, of een beetje van allebei gewenst. Zo kun je ook tussen je werknemers het gemiddelde opzoeken. Heb je vooral introverte persoonlijkheden in een team, ben dan niet bang een extravert persoon erbij te zetten en andersom.

Je beste werknemer moet niet altijd gepromoveerd worden. Er zijn ook andere mogelijkheden tot erkenning van goed werk/talent. Je kunt degene bijvoorbeeld een opslag geven of andere bonussen, taken die hij/zij graag wil (tijd zelf indelen noem het maar op). Voor wat goede motiverende beloningen kun je onze blogpost over De Beste Motivators lezen of direct naar de voorbeelden van goede motivators gaan. Als je altijd de best presterende medewerker laat promoveren dan kom je terecht in een situatie waar niemand optimaal presteert. Dit heet The Peter Principle. 
blog_image:article_career_14828549255862920d1d12b.png:end_blog_image
Wanneer je automatisch promoveert zodra je als beste presteert dan zal je uiteindelijk de mindere op de werkvloer worden. Het is immers zo dat, in dit stelsel, iemand stopt met promoveren wanneer hij/zij niet meer de beste is en dat is dan de functie waar hij/zij zal blijven.
Zo kom je dus met suboptimale werknemers op elk niveau in je bedrijf te staan. Sommige werknemers kunnen natuurlijk wel promoveren omdat zij goed presteren en de juiste fit zijn voor de promotie, maar sommige ook zeker niet. Het kan zo zijn dat in een team met .Net developers de best presterende medewerker totaal geen sociale skills heeft, dan moet deze zeker niet de teamleider worden, maar is een andere beloning geschikt. Wanneer de best functionerende .Net developer echter een uitstekende leider zou zijn, dan zou een promotie een goede beloning zijn.

Talent is alleen talent op de juiste plaats, dit is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden. Niemand is overal even goed in en daarom is het dus zaak om de mensen die je tot je beschikking hebt om hun optimale plaatsen te zetten. Wanneer iemand op de juiste plaats zit en goed presteert wil dit niet per se zeggen dat hij/zij onder zijn niveau bezig is. Hij/Zij is er gewoon erg goed in en waarom zou je hem of haar dan van de functie halen. Geef daarentegen een beter passende en motiverende beloning, zodat de werknemer de goede werkzaamheden nog voor lange tijd zal willen uitvoeren.
blog_image:article_career_1482855030586292765cd3f.png:end_blog_image
Een eerdere blogpost ging over Wat en Wie je nodig hebt. Deze ging over Waar de kandidaat optimaal kan presteren. Zo zie je dat je met de basisvragen: “Wie? Wat? Waar? en Wanneer?” al een heel eind komt om je recruitment te verbeteren. Wanneer hebben wij echter niet behandeld. Dit is omdat er geen Wanneer hoeft te zijn in het recruitment proces. Ieder bedrijf kan ten alle tijden een extra kracht gebruiken, mits dit de juiste kracht is op de juiste plek. Je kunt dus voortdurend aan werving en selectie doen, ook al is het voor functies die nog niet bestaan.

Career Result
Nog één vraagwoord dan: Waarom? Waarom zou je kiezen voor Career Result?
Wat is het belangrijkste voor een organisatie om succes te behalen? Naar onze mening zijn dat de werknemers. Hier op bezuinigen kan dus funest zijn voor het succes van je organisatie, vooral op de lange termijn.

Wij geloven in specialiseren. Jij bent goed in jouw functiegebied en wij zijn dat in het onze. Wij specialiseren ons ook nog eens binnen het recruitmentveld. Iedere Recruitment Expert heeft een specifiek functiegebied waar hij/zij veel over weet en ervaring mee heeft. Daarnaast wordt een deel van het searchproces ook nog eens gedaan door de hoogopgeleide searchers van onze Back-Office.

Wij zorgen ervoor dat de juiste kandidaten bij jouw op gesprek komen en nemen je de tijd en moeite van een goed recruitment proces uit handen. Wij bieden je gemak, expertise en succes, wat wil je nog meer?
Interesse in het vinden van de juiste collega’s? Neem dan contact op!

Verdere vragen, suggesties of opmerkingen over onze Blog kun je sturen naar mij: mike@careerresult.nl.
Ik hoor graag je mening!

U kunt alleen op dit artikel reageren indien u bent ingelogd
Vacatures
inVeenendaal / Wageningen regio
inNoord Brabant / Limburg
inVeenendaal / Wageningen regio
Recruitment Experts

Neem contact op als je hulp nodig hebt met recruitment of advies wil.
Wij bellen je om te helpen je recruitment doelen te halen.
Interim Search, Executive Search, Dedicated Search, Basic Search, Outplacement en Jobcoaching in de functies:

  • (Data) Analytics
  • Engineering
  • Marketing
  • Sales
  • ICT
 • Contact