Teamverband vergroten

Mike van der Burgt 6-4-2017 11:28
Categorieën: Verbeter je Recruitment

 

Het Teamverband Vergroten 

Teamverband is erg belangrijk wanneer je met een team succes wilt behalen. Het verband in het team zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen meer motivatie heeft om maximaal bij te dragen aan de gedeelde doelen. Hierdoor komt je team in een positieve spiraal, waarin zij steeds hogere doelen stellen en deze steeds beter weten te behalen.

Voor het opbouwen van teamverband binnen teams zijn er veel verschillende dingen belangrijk. Bij deze werk ik 5 pilaren uit die veel kunnen bijdragen aan het teamverband binnen je team. Deze 5 pilaren zijn:

 • Team doelstelling.
  Voor het succes en de samenhang van een team is een gedeeld doel en gedeelde waarden en normen van groot belang. Uiteraard hoeft niet iedereen dezelfde waarden en normen te hebben met betrekking tot bijvoorbeeld politiek, maar wel op de werkvloer. Is het primaire doel een goed product verzorgen, maximale klantenservice, of zoveel mogelijk produceren? Het primaire doel moet voor iedereen duidelijk zijn en hier moet concensus over zijn, maar dit geldt ook voor de bijkomende doelen. Niets ondermijnt teamverband meer dan wanneer je te maken hebt met een collega die totaal tegen jouw doelen ingaat. Een voorbeeld ter illustratie:

  Je werkt bij een klantenservice en jouw doel is om mensen zo goed mogelijk te helpen, ook al kost dit wat meer tijd. Jouw collega, die direct naast je zit, heeft als doel om zoveel mogelijk klanten te “helpen” om kosten te besparen voor de baas. Dit kan enorm frustreren en ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk afstand wilt creëren tussen jezelf en die collega, wat het teamverband volledig afbreekt.

  Het is dus uitermate belangrijk dat iedereen in het team dezelfde doelen voor ogen heeft. Dit is gemakkelijk te bereiken door de doelen met hen te bespreken. Het is zelfs nog beter om de doelstellingen met hen te bepalen. Heb het met je team over wat de doelen zijn en waar zij het meeste belang aan hechten. Jij weet de doelen die de top graag vervuld zou zien, maar breng hiernaast ook de doelen van de werknemers in kaart. Misschien wil de top van je organisatie graag dat het bedrijf 30% meer gaat produceren, maar vinden de medewerkers dat hiervoor eerst de kwaliteit van het product omhoog moet. Heb het samen met je team over wat belangrijk is en waar de prioriteiten liggen. Niemand weet beter hoe die 30% meer productie behaald kan worden dan de mensen die direct betrokken zijn bij de productie. Het samen bespreken van de doelen verhoogt de samenhang binnen je team en het vertrouwen naar jou als leider en diegene die jij vertegenwoordigt.

blog_image:article_career_148102263758469cadd233b.jpg:end_blog_image

 • Meetbare procedures en resultaten.

  Zoals iedere goede procedure binnen elk bedrijf, dienen ook je teamverband en de resultaten hiervan meetbaar te zijn. Je hoeft niet direct specifieke "best geteste" methodes te gebruiken om dit te meten. Simpelweg 1 keer per maand vragen hoe mensen het teamverband beoordelen op een schaal van 1 tot 10 en daarna vragen waar het teamverband zou moeten zitten van 1 tot 10 is ook voldoende. Het gaat hier immers niet om het objectieve teamverband, maar het subjectieve teamverband zoals jouw team het voelt. Als jouw teams’ subjectieve teamverband even hoog zit als waar het volgens hen zou moeten zitten, dan ben je waar je wilt zijn en hoef je het alleen te onderhouden. Is het subjectieve teamverband nog niet op niveau, dan kun je deze blogpost goed gebruiken om het op te krikken.
  Aan het behalen van je doelen kun je ook goed zien of het teamverband omhoog gaat. Worden er steeds hogere doelen behaald na het opkrikken van het teamverband? Top, je bent goed op weg. Zo niet, kijk en evalueer ook met je team waar het mis gaat en waar winst behaald kan worden. Vaak is het beter dit soort dingen anoniem te laten doen zodat niet alleen de extravertere collega’s hun zegje doen. Dit zorgt ervoor dat jij een accuraat beeld krijgt, omdat je niet maar één kant van het verhaal hoort. Ook zorgt het ervoor dat je de input krijgt van de collega’s die minder graag hun problemen en ideeën delen. Het is immers belangrijk dat, ook de collega’s die minder graag hun mond open doen, het teamverband goed bevalt.

 

 • Het duidelijk maken van de rollen binnen het team.

  Maak duidelijk wie welke rollen behoort te vervullen binnen je team. Benadruk het belang van elk individueel lid van je team en hoe elke taak bijdraagt aan de samengestelde team doelen. Iemand kan pas goed functioneren wanneer zijn/haar takenpakket duidelijk is, dus ook los van teamverband is dit erg belangrijk. Het goed definiëren van de rollen per functie is als het goed is al gebeurt, maar zo niet, lees dan onze blogpost over WIE en WAT je nodig hebt in je bedrijf voor informatie over een functie-analyse. Het goed duidelijk maken en benadrukken van het belang van elke rol in je team kan ook door middel van een team-building oefening. Deze oefeningen kunnen je helpen bij het induceren van meer teamverband, maar hier is het belangrijker bij dat de collega's elkaar beter leren kennen. Zodra iedereen binnen het team weet wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat verzorgt, kan het team optimaal op elkaar inspelen en effectief communiceren.

blog_image:article_career_148102252358469c3bb0399.jpg:end_blog_image

 • Effectieve communicatie. 

  Overal in het leven is effectieve communicatie cruciaal. Het effectief met elkaar communiceren begint al met het weten waar je moet zijn voor welke informatie, zoals in het vorige punt besproken werd. Hierna is het zaak om de communicatiemiddelen goed te gebruiken. Gebruik e-mail voor minder urgente vragen, aangezien deze vaak niet direct bekeken worden. Weet hoe je elkaar het best kunt bereiken en zorg ervoor dat je dezelfde taal spreekt. Iedereen binnen je team moet bijvoorbeeld bekend zijn met elkaars taken, om elkaar goed te begrijpen. Goed met een ander kunnen communiceren vereist kennis over de ander. Daarom is het ook erg belangrijk dat de collega’s binnen een team met elkaar vertrouwd zijn en zo kunnen weten hoe zij het best de ander kunnen aanspreken.

 

 • Wederzijds vertrouwen.

  Het opbouwen van vertrouwen binnen een team is niet alleen essentieel voor het teamverband maar voor nog veel meer in je organisatie. Het is belangrijk voor alle voorgaande pilaren en ook direct voor bijvoorbeeld productiviteit. In deze blogpost is echter niet veel ruimte meer om hier heel diep op in te gaan, aangezien vertrouwen erg complex is. Voor nu biedt ik daarom alvast wat quick and easy tips geven om het vertrouwen in jouw organisatie op te krikken. Wellicht zal er nog een blogpost verschijnen over vertrouwen en het winnen ervan in de toekomst:

 

 • Wees een rolmodel. Straal zelf vertrouwen uit naar je collega’s.
 • Leer elkaar persoonlijk kennen. Creëer bijvoorbeeld de norm om niet over werk te praten in de pauzes, maar wel samen te lunchen.
 • Ben altijd open, benaderbaar en vooral eerlijk naar je collega’s
 • Haal conflicten en problemen binnen het team direct aan en laat ze niet door sudderen.
 • Maak nooit verwijten en wijs nooit schuldigen aan na een fout.
 • Probeer groepjes binnen je team te vermijden. Mensen kunnen zich hierdoor onnodig buitengesloten voelen. Collega’s die binnen het team meer samenwerken zullen waarschijnlijk meer naar elkaar toe trekken. Dit is niet erg maar bespreek dit met je team en zorg ervoor dat de anderen zich ook niet buitengesloten voelen. Waarschijnlijk wil dit groepje binnen je team graag anderen in het vriendelijke cirkeltje betrekken.
  blog_image:article_career_148102243558469be37eed0.png:end_blog_image

Conclusie

Uiteraard is er nog een factor die het groeien van het teamverband bijzonder veel gemakkelijker maakt. Deze factor is de juiste mensen op de juiste plekken in je organisatie krijgen. Career Result is een expert hierin. Wij plaatsen al sinds 2000 kandidaten op plaatsen waar zij uitstekend uit te voeten kunnen. Hierbij letten wij niet alleen op competenties en vaardigheden maar ook op gedeelde normen en waarden en persoonlijkheden. Lees verder op onze blog hoe jij de beste mensen kunt vinden, selecteren en aantrekken of neem contact op en krijg je informatie direct van de bron. Wij hebben een uitgebreide lijst met diensten die wij verrichten om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Interesse? Je kunt op onze website verder kijken naar onze diensten onze diensten of bel (+31 (0)85 00 20 019 of mail naar info@careerresult.nl.  

Vragen, suggesties, tips of andere opmerkingen over deze, vorige of komende blogposts? Deel ze met mij door te e-mailen naar mike@careerresult.nl.

U kunt alleen op dit artikel reageren indien u bent ingelogd
Vacatures
inVeenendaal / Wageningen regio
inVeenendaal / Wageningen regio
Recruitment Experts

Neem contact op als je hulp nodig hebt met recruitment of advies wil.
Wij bellen je om te helpen je recruitment doelen te halen.
Interim Search, Executive Search, Dedicated Search, Basic Search, Outplacement en Jobcoaching in de functies:

  • (Data) Analytics
  • Engineering
  • Marketing
  • Sales
  • ICT
 • Contact