Data Engineer

#CAJB04688
Permanent

Location

Maastricht

Contact person

Joris Braspenning

Data engineer - Wat ga je doen?

Je gaat met ons meebouwen en ontwerpen aan het nieuwe energie transactie platform van de toekomst VERTEX. Met de VERTEX suite kunnen markpartijen de transitie binnen de energiemarkt faciliteren en complexe processen inrichten. Zo biedt VERTEX oplossingen om processen zoals strategische energie-inkoop, -levering, -beprijzing, -backtesting, -messaging, -balanshandhaving en -billing te ondersteunen en te automatiseren. Dit alles met als doel om beslissingen te verbeteren door middel van inzicht (dashboards) en algoritmes (trading).

Vertex kan data op zo’n manier inrichten zodat het toegepast kan worden voor slimme oplossingen (beslissingsmodellen) al dan niet geautomatiseerd zoals het sturen en optimaliseren van duurzame productie- en of consumptiemiddelen (o.a windmolens, zonneparken en batterijen of algo trading) of het inrichten van dashboards ten behoeve van het nemen van menselijke beslissingen. Hierbij zijn security, business rules, navolgbaarheid en beschikbaarheid van essentieel belang.

Werken bij Energy Essentials moet fun zijn en we kennen dan ook geen strakke functieprofielen. De uit te voeren werkzaamheden zijn primair georganiseerd rondom de rollen die we innemen in de diverse in- en externe projecten. We trachten zo steeds het beste in mensen naar boven te halen. Daarnaast kan men continu blijven leren en kan er kruisbestuiving plaatsvinden tussen eerder opgedane ervaringen en nieuwe inzichten.

Jouw rol binnen het team is het mee-ontwerpen en -onderhouden van een ‘state of the art’ web based Enterprise applicatie, zowel in- als extern met de klant. Je opereert op het snijvlak van business, procesautomatisering en data-management. Je werkgebied is de hele energieleveringsketen, van pricing tot en met energie inkoop en van forecasting tot en met het optimaal inzetten van flexibiliteit in het leveringsproces (bv aansturen elektrische batterijen of windmolens). Je werkt binnen het team, maar je overlegt ook met klanten om ervoor te zorgen dat alles goed integreert én de klant het maximale uit onze samenwerking haalt.

Wat levert het mij op?

 • Je bent medeverantwoordelijk voor het bouwen van een van de meest geavanceerde IT-platformen van de energiesector
 • Je werkt aan uitdagende projecten voor klanten
 • Je bent volwaardig lid van een getalenteerd en gemotiveerd team
 • Je creëert dagelijks slimme oplossingen met behulp van de allernieuwste technologie
 • Je krijgt voldoende opleidingsmogelijkheden naast een fulltime functie (40 uur)
 • Je krijgt veel ruimte om zelfstandig te werken en je creativiteit in te brengen in een open en informele cultuur
 • En je krijgt tevens goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, inclusief collectief pensioen, reiskosten- en bonusregeling

Wij vragen?

 • Een motivatie om een topproduct neer te zetten en om waarde aan de klant op te leveren, waarbij er ook soms goed de schouders onder gezet moet worden
 • Kritisch op eigen prestaties, vermogen om te leren
 • Zelfstarter die goed in teamverband kan werken, geen 9-5 mentaliteit
 • WO niveau met sterk analytisch profiel (bv Wiskunde, Econometrie, Operations Research, Natuurkunde)
 • Een grote interesse om te ontwerpen, bouwen, integreren en onderhouden van grote hoeveelheden data uit meerdere bronnen.
 • Kennis van SQL, NoSQL (MongoDB, Influx, Cassandra, etc.), Kubernetes, Apache Kafka en Apache Flink, evenals Python.
 • DevOps / MLOps ervaring is een pré.
 • Fascinatie om data te structureren en de inzichten die daaruit kunnen ontstaan.

Het belang van data in de energiemarkt

De energiemarkt is volop in beweging. Het aandeel duurzame energie neemt gestaag toe, groothandelsmarkten worden dynamischer en de wijze waarop consumenten en bedrijven met energie omgaan verandert. Daarnaast doen nieuwe apparaten zoals de slimme meter, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen langzaam hun intrede bij de Nederlandse energieverbruiker.

Energieprocessen worden hierdoor complexer en de hoeveelheid beschikbare data neemt explosief toe. Hier ligt een grote uitdaging voor energiebedrijven, want het vermogen van energiebedrijven om data efficiënt en effectief te verwerken wordt daardoor steeds belangrijker. Om de grote hoeveelheden data optimaal te gebruiken in de dagelijkse energieprocessen van een energiebedrijf zijn slimme en innovatieve oplossingen nodig. Om deze oplossingen te bouwen, beheren en continue te verbeteren zijn getalenteerde software- en data-engineers nodig.

Energy Essentials

Wij richten ons als IT-dienstverlener volledig op de energiemarkt en ondersteunen energiebedrijven met het optimaal organiseren, automatiseren en beheren van hun energieleveringsproces. Ons team bestaat uit een mix van experts op het gebied van energie, software, IT-infrastructuur en data science. Bovendien hebben wij een eigen (in house) software platform ontwikkeld genaamd VERTEX, dat energiebedrijven ondersteunt bij de uitvoering van complexe processen op het gebied van pricing, handel, planning en levering. De combinatie van ons team en VERTEX maakt dat wij de ideale partner voor energiebedrijven zijn.

Publication date

07.09.2022

Other details
Match criteria
Function
 • Vacancy ICT
Industry
 • Utilities
 • Renewables & Environment
 • Oil & Energy
 • Computer Software
Location
 • Limburg