Referentie checking

Door: Mike van der Burgt 15-11-2016

Categorieën
:
Verbeter je Recruitment,

 

Referenties

Iedereen kent ze, referenties. Wat kun je nu doen om de beste informatie hieruit te verkrijgen?

Vaak wordt een referentiecheck niet of nauwelijks gedaan. Het wordt behandeld als een formaliteit en niet als een bron van belangrijke informatie. Als het gedaan wordt is dat vaak omdat het moet en niet omdat het kan. Dit is erg zonde, aangezien er een schat aan relevante informatie over het functioneren van je kandidaat te vinden is in een goede referentiecheck.

Binnen 7 seconden maak je je eerste indruk van een persoon en kan deze, in een slecht werving en selectieproces, al zo goed als aangenomen of afgewezen zijn. Een referentie wordt vaak gezien als een formaliteit, een laatste punt waarop mensen afgewezen kunnen worden, maar dit is niet waar zij het meest nuttig zijn.

De referentiecheck zou niet gedaan moeten worden met de gedachte: “Ik ga wat negatieve punten zoeken op basis waarvan ik de kandidaat kan afwijzen.”. De correcte gedachte zou zijn: “Ik ga op zoek of de kandidaat zijn vorige successen kan vertalen naar mijn organisatie en hoe we de eventuele minpunten bij vorige werkgevers kunnen voorkomen in mijn organisatie.”.
blog_image:article_career_1479214439582b056744e48.png:end_blog_image

Waar vooral weinig aan referentiechecking wordt gedaan is bij de hogere beroepsgroepen. Naarmate je solliciteert voor een hogere functies lijken de werkgevers steeds nalatiger in hun referentiechecks. Zo was het bijvoorbeeld in Augustus 2016 zo dat bij de Duitse Politica Petra Hinz naar boven kwam dat zij helemaal geen opleiding tot juriste had gedaan en zelfs haar middelbare school niet had afgemaakt. Hier kwamen ze pas achter nadat zij al meer dan 10 jaar de functie bekleedde, die zij had gekregen op basis van haar vervalste cv.

Nu zal ik een aantal punten aanhalen waarmee je jouw referentiechecks kunt verbeteren. Sommige zijn wat basic en kort door de bocht, anderen wat inzichtelijker en moeilijker van stof. Voor de volledigheid staat elk punt uitgelegd, maar voel je uiteraard vrij iets over te slaan als het punt direct duidelijk is.

De Do’s

blog_image:article_career_1479214543582b05cf6085a.jpg:end_blog_image

blog_image:article_career_1479214608582b061040365.jpg:end_blog_image

Conclusie

Gebruik deze tips en verbeter het gebruik van referentiechecks in je bedrijf. Meer informatie over de kandidaten is immers erg belangrijk bij het kiezen van de meest geschikte kandidaat.

Career Result

Bij Career Result hebben wij onze eigen expertise ontwikkeld op het gebied van referentiechecking en wij helpen je dan ook graag bij het afnemen van je referenties. Onze expertise zorgt ervoor dat wij de juiste informatie verkrijgen en wij krijgen middels dit proces ook een duidelijker beeld over de kandidaten die wij aandragen. Wil je graag gebruik maken van onze expertise op het gebied van referentiechecking, zie dan hier onze diensten. Voel je vrij om contact op te nemen met ons om te bespreken hoe wij je van dienst kunnen zijn.

Voor verdere vragen, ideeën of suggesties over deze, vorige of toekomstige posts kun je mailen naar mij: mike@careerresult.nl. Ik hoor graag je feedback of eventuele suggesties voor volgende posts.