Flexibel Werken

Door: Mike van der Burgt 14-2-2017

Categorieën
:
Verbeter je Recruitment,

 

Flexibel werk
Zoals je wellicht al gemerkt had in vorige blogposts (de Beste Motivators, Belonen) ben ik een groot voorstander van flexibel werken. In deze post gaat het dan gebeuren, mijn pleidooi voor flexibel werken.

De nummer 1 reden tegen flexibel werken is dat er te weinig vertrouwen is. Kun je een werknemer die niet fysiek aanwezig is van 09:00 tot 17:00 wel controleren? Dit is op zichzelf een goede vraag, maar een betere vraag is of je dit überhaupt moet willen. De ideale werknemers zou je niet eens willen controleren. Ik snap dat alle controle loslaten lastig is, je wilt je productiviteit immers bewaken. Daarom stel ik ook voor om uitsluitend de goed presterende collega’s een flexibele regeling aan te bieden en dit dan een proeftijd te geven. Zo wordt het ook een doel om een flexibele regeling te kunnen krijgen voor de minder presterende werknemers.

In deze proeftijd geef je de werknemer een aantal taken die, hoe dan ook, af moeten zijn voor een deadline. Hoe ze hun tijd indelen om deze deadline te halen is aan hen, als het maar gedaan wordt. Hierdoor krijgt de werknemer een gevoel van autonomie en toch ook een duidelijk doel om naartoe te werken.

blog_image:article_career_148889311158beb4b72d500.png:end_blog_image

Ook dienen de werknemers de tijd bij te houden waarin ze werken. Ik snap dat dit weer een heikel punt is. Waarom zou een werknemer niet liegen om een uurtje extra betaald te krijgen? Als je jezelf dit serieus afvraagt dan heb je waarschijnlijk al geen goede werkrelatie met de werknemer en is een flexibele regeling waarschijnlijk niet aan de orde. Daarnaast gaat het er om dat je werknemer zijn taken uitvoert, daar wil je voor betalen, niet voor zijn/haar tijd.

Vaak zal je na verloop van tijd zien dat de werknemer beter, sneller en efficiënter te werk kan gaan, omdat hij/zij kan werken wanneer hij/zij dat wil en het efficiëntst is. Mocht de werknemer alle doelen voor de deadline gerealiseerd hebben en tijd over hebben dan dienen ze contact op te nemen. Frame dit niet als een soort check-up waarna ze extra taken krijgen. Zorg ervoor dat ze je willen bellen voor de deadline om te laten zien hoe snel en goed ze gepresteerd hebben. In plaats van hen te “belasten met extra taken” geef je hen de kans de tijd te investeren aan een project naar keuze.

blog_image:article_career_148889320358beb513be2e1.png:end_blog_image

Vergeet niet dat in werkelijkheid alle extra taken winst dienen te leveren voor de organisatie. Vaak hebben deze projecten die werknemers opzetten echter een enorm goed effect op het bedrijf en henzelf. Ze hebben een EIGEN project waar ze echt aan willen werken. Om hieraan te mogen werken moeten ze sneller hun eigen taken afwerken, een enorme motivator. Zelfs wanneer het project waaraan zij werken uiteindelijk geen succes blijkt te zijn, heeft het wel een groot effect gehad op de productiviteit van de werknemer. Wat nog belangrijker is dat de werknemer zich ook enorm veel meer betrokken kan voelen bij het welzijn en welvaren van je organisatie en zich serieus genomen voelt. Meer betrokkenheid leidt dan weer tot meer initiatief, creativiteit, innovatie, motivatie en inzet voor je organisatie.

Wat voor projecten kunnen dit dan zijn? Het kan een plan zijn om de kwaliteit van je product of dienst te verbeteren of te monitoren. Het kan echter ook een kijkje nemen bij de concurrentie zijn, om zo de eigen processen te kunnen verbeteren. Ben ook niet bang te klein te denken hierbij, wellicht wil de kandidaat heel graag een training volgen of een tijdje meelopen op een andere afdeling om daar wat meer van te leren. Dit zijn ook allemaal “projecten” die de werknemer enthousiast kunnen maken en nog beter kunnen laten functioneren.

Career Result

Dit hele pleidooi gaat nu over mensen die al goed functioneren. De juiste kandidaten op de juiste plaatsen zouden allemaal in aanmerking komen voor een dergelijke regeling. En wij van Career Result kunnen je aan deze werknemers helpen. Wij brengen de juiste mensen op de juiste werkplekken waardoor het werk voor iedereen in de organisatie prettiger en productiever wordt. Wil jij ook de juiste mensen met wie jij een flexibele arbeidsregeling aandurft? Kijk dan eens verder bij onze diensten.

Voor verder vragen en op- of aanmerkingen kun je altijd contact met mij opnemen via: mike@careerresult.nl. Ik ben altijd benieuwd naar je reactie!